fredag 18 januari 2008

Vad veganer äter

Veganer äter det som kommer från växtriket; frukt, grönsaker, sädesprodukter(bröd, pasta, ris, gröt, mysli), nötter, frön, baljväxter(bönor, ärtor) och svamp. Veganer väljer att inte äta mat eller produkter som på något sätt kommer från djur dvs inte kött, fisk, ägg, mjölkprodukter,skaldjur, fågel eller biprodukter som gelatin och ister. Det är lätt att hitta veganmat. Veganmat finns inte bara i hälsokostaffärer, utan i din närmsta matbutik. Det finns alternativ till kött( soja, seitan, sojaprotein, bönor), till mjölk(sojamjölk, rismjölk, havremjölk mm), till ost(sojaost). Det finns veganglass, veganchoklad, veganmajonäs, vegankorv och vegangodis. För att kontrollera vilka ingredienser som ingår, krävs att man undersöker innehållsförteckningen på varan. Livsmedelsverket har en broschyr som förklarar vad E-nummer består av. Animal Free Shopper som säljs av Vegan Society beskriver olika ingredienser. På nätet finns flera hemsidor med information om vilka ingredienser som är animaliska/veganska. www.vegan.org eller www.greenoption.org har bra förteckningar.
En del veganer äter husmanskostliknande veganmat, andra mer sallader och kanske mest råkost. En del äter mycket snabbmat(tex falafel), andra hemlagat från grunden. Det finns veganer i alla åldrar, inom alla yrkesområden och med alla slags olika matsmak och matvanor. Hur äter du?

8 kommentarer:

Anonym sa...

Jag äter mest sallader och råkost. INGEN varm, tillagad mat och heller inga baljväxter, quorn eller sojaprodukter!

Anonym sa...

Duktig pojke/flicka... *klapp på axeln*

Anonym sa...

Jag är vegan och det har haft en mycket positiv inverkan på mitt liv, och på mig. Något jag högt rekomenderar är att bli vegan!

Unknown sa...

Jag vill bli vegan men jag älskar kött så jag har jätte svårt för det!!

Anonym sa...

Jag åt ca 600g kött om dagen när jag tränade och kunde aldrig tänka tanken på att sluta med kött. Förändringen kom först k sinnesstämningen och då kändes det givet att ge upp kött.
Folk pratar om veganism som en uppoffring men när förändringen kommer innifrån så kännes du att varje måltid är en investering i dig själv.

Anonym sa...

kan man äta kräftor om man är vegan?

Anonym sa...

Jag äter bara majs!

Anonym sa...

Jag äter bara salladshuvuden inget annat det är jätte gott och näringsrikt