måndag 14 januari 2008

Antioxidanter

Antioxidanter är skyddsämnen för kroppens celler. De förekommer främst i frukt och grönt. Därför är det viktigt att varje dag äta 5-800 gram av grönsaker och frukter.
Dessa är antioxidanter och de finns bla i uppräknade livsmedel;
C-vitamin-citrusfrukter, paprika, nypon, kiwi
E-vitamin-bladgrönsaker, nötter, frön
Selen-baljväxter, ris, sesam, nötter
Karotenoider
a.betakaroten-morot, grönkål, spenat, aprikos
b.lykopen-tomat, vattenmelon, röd grapefrukt
c.lutein-gul paprika, bladgrönsaker, ärtor, blåbär, majs
d.zeaxantin- gul paprika, majs, bladgrönsaker
Flavonoider
a. antocyaner- blåbär, druvor
b.flavanoler-citrus
c.flavoner-persilja, timjan
d.flavonoler-äpplen, lök
e.isoflavoner- soja
f.katekiner-te, druvor

Inga kommentarer: