lördag 26 januari 2008
Omega-3 fettsyror
British Medical Journal, såg 2006 över rekommendationerna för intag av omega-3 fettsyror. Jämförelser mellan olika studier visade ej på fördel med att inta fiskolja framför växtbaserad omega-3. Oftast har hävdats att omega-3 från fisk tas upp bättre av kroppen pga av längre fettkedjor av EPA och DHA. Så är dock inte fallet. Stöd ges istället för en kost rik på frukt och grönt och fettintag från rapsolja, olivolja, mandel, cashew, hasselnöt, makadamnöt, linfröolja samt hampfrö. Bäst och billigast ansågs vara att mala linfrö själv i kaffekvarn
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Hej!
Mycket intressant blogg! Får man veta anledningen till att du blev vegan?
Kan man läsa mer om det här nånstans? Just omvandlingen av alfalinolensyra (som är det som finns i linfröolja) till DHA lär ska vara svårt för människokroppen att fixa. Men så vitt jag vet har det inte gjorts någon ordentlig forskning på det så man vet inte riktigt hur det ligger till.
Har hört att algtabletter ger samma fettsyror som fiskolja (då fisken får dem just genom sin föda).
Kan det stämma? Och är då inte algtabletter att föredra framför linfröolja?
Hej,
Var kan man läsa mer om denna rapport?
Allt gott,
em
Skicka en kommentar