söndag 27 januari 2008
Spädbarns kost
Spädbarns kost bör vara bröstmjölk. Veganska kvinnors bröstmjölk har visat sig innehålla mindre mängder toxiner och pesticider, något som ger barn bättre möjligheter till hälsa. Bröstmjölken ger all näring barnet behöver men den ammande mamman bör vara noga med att äta näringsrik föda och även att dagligen ta ett kosttillskott med vitamin B12.Bröstmjölkersättningar för veganbarn finns, de är vanligtvis baserade på soja. Farleys infant soya formula säljs av www.tinytums.co.uk. Det är den enda bröstmjölersättningen som är veganmärkt och avsedd för nyfödda. Man ska inte själv experimentera och blanda ihop bröstmjölkersättning.Från 1 månads ålder bör barnet få AD-droppar. De första 6 månaderna är det fullt tillräckligt med enbart bröstmjölk. Därefter bör barnet få smakportioner av olika livsmedel och succesivt vänja sig vid fast föda. Börja gärna med kokt, mosad potatis, mosade grönsaker, frukt och bär. Banan, äpple, päron och andra frukter kan man skrapa direkt med sked. Ge bara 1/2 -1 tsk som smakprov till en början och öka mängden succesivt. När barnet äter lite större mängd kan man blanda i 1 tsk rapsolja eller olivolja i grönsaksmoset. Vänta med att ge spenat,nässlor, mangold, rödbeta och nötter tills barnet fyllt 1 år. Dessa grönsaker innehåller stora mängder nitrat vilket omvandlas till nitrit som minskar syreupptaget i kroppen på späda barn. Nötter bör undvikas eftersom späda barn lätt sätter nötbitarna i luftstrupen. Amerikanska läkarsällskapet rekommenderar att man undviker att ge barn under 3 år alla typer av nötter och även nötpastor pga av risk för allergi. Svenska Livsmedelsverket anser att man bör låta spädbarn få smaka mat med gluten i små mängder då de får sina första smakportioner.Man bör vara försiktig med socker och salt. Spädbarns njurar är inte fullt utvecklade förrän vid 1 års ålder och klarar därför inte större mängder salt.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar