söndag 3 februari 2008
Kom i form
Utmärkt att DN varje söndag skriver om kost och hälsa. Denna söndag handlar det om läkaren Helena Nybloms nya bok " Supermat- vägen till ett friskare liv". I intervjun av Astrid Johansson säger Helena Nyblom att många läkare inte förstår att en del livsmedel har liknande effekter som läkemedel. Flovonoiderna i en apelsin är effektivare att sänka blodfetter än läkemedel. I boken listar hon livsmedel som är särskilt näringsrika och därför bör ätas varje dag eller flera gånger i veckan. Bland dessa nämner hon blåbär, avocado, baljväxter, apelsin,äpple, vindruvor, spenat, broccoli, havre, valnötter, lök, granatäpple, tomat och linfrö. Alla dessa ingår i en balanserad vegankost. Det är bra att få en påminnelse om vad som är hälsosamt och inspireras att välja näringsrika livsmedel i butiken. Om man ser sig om i en vanlig livsmedelsbutik så dignar hyllorna av fullständigt värdelösa och ohälsosamma produkter. Hur mycket av allt som finns där är " riktig" mat som gör gott i kroppen ?! De reklambroschyrer som varje vecka hamnar i våra brevlådor gör oftast reklam för allt annat är sunda livsmedel. Därför står kundvagnarna i kassaköerna till råge fulla med chips, kakor, kex, pulverpaket, söta soppor och safter och flingor. När får vi en butik med enbart råvaror- frukt och grönt, gryn och flingor, baljväxter, nötter mm- allt ekologiskt odlat. Gärna med receptblad så att det bara är att plocka ihop råvarona till en god sallad, soppa eller gryta. Demonstrationer, provsmak och föreläsningar i butiken om kost och hälsa- tänk vad det skulle göra gott !
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar