fredag 22 februari 2008

Livsmedelsverket och vegansk skolmat

Så här står det i Livsmedelsverkets riktlinjer för skolmat;

Det är nödvändigt att servera fullgoda alternativ till dem som av olika skäl (etiska, medicinska, etniska och religiösa) inte kan äta alla rätter.

Det är mycket viktigt att de elever, som väljer att äta vegankost, får en så väl sammansatt kost som möjligt. I den mån de kommer till skolmåltiden äter de i annat fall bara av de komponenter som de anser vara lämpliga, vilket kan leda till en mycket ensidig och olämplig kost.

Om en elev eller elevens föräldrar framfört önskemål om särskild mat är det viktigt att respektera dessa önskemål och så långt som möjligt försöka hitta likvärdiga alternativ till den mat eleven inte kan äta.

Man bör sträva efter att i möjligaste mån ge vegankosten ett energi- och näringsinnehåll som uppfyller rådande rekommendationer. Med hjälp av berikade produkter och/eller kosttillskott innehållande vitamin B12 och vitamin D är det fullt möjligt att i praktiken utforma en vegankost, som uppfyller detta krav.

Även om enskilda skolor inte kan tillgodose detta krav till fullo bör man ändå erbjuda vegankost till de elever som önskar. Detta då elever som är veganer av etiska och principiella skäl vanligen inte accepterar andra typer av vegetarisk kost .

Skolan bör även lämpligen tillhandahålla informationsmaterial om vitamin B12 och kosttillskott som lämpar sig för veganer. Denna typ av information kan fås gratis via Veganföreningen i Sverige (0159-344 04)

1 kommentar:

Mike sa...

Hej!

Jag kan inte hitta riktlinjerna på Livsmedelverkets hemsida. Kan du hjälpa mig?

Mvh
skolsköterska