lördag 23 februari 2008

Mat till det nyfödda barnet

Bröstmjölk är den första och mest naturliga maten som är anpassad till barnets energi och näringsbehov. I bröstmjölken finns allt som barnet behöver. Om man inte ammar finns mjölkfria bröstmjölkersättningar. Gör ingen egen blandning ! Följ instruktionerna noga till hur mycket vätska som ska tillsättas, späd ej ut ! De flesta veganer satsar på en långvarig amning, minst 6 månader. Själv ammade jag mina barn i 18 månader. Tänk på att vara noga med näringsintaget själv under amningen och särskilt då B12-intaget. Från 1 månads ålder ges AD-droppar. Fortsätt gärna under hela småbarnsperioden med AD-dropparna. När barnet är 4-6 månader kan man börja med smakportioner. Samtidigt fortsätter amningen. Man ger till en början bara 1/2 tsk smakportion. Fortsätt i 4-5 dagar framåt med samma smak. Man kan börja med mosad potatis, morot, majs, palsternacka. Efter en period kan man fortsätta med frukt och bär. Allt ska vara av slät konsistens. Välj i första hand ekologiska produkter.
Vid 6-8 måndaer kan man introducera gröt tex bovete och hirs. Vid 8- 12 måndaer behöver maten inte vara helt slät längre utan grovmosad eller hackad. Låt barnet smaka baljväxter, mildast är linser, adukibönor och mungbönor. Sockerärtor, haricots verts och skärbönor har långa fibertrådar. Koka dem noga och passera.
Spädbarns njurar är inte fullt utvecklade. De kan därför inte ta hand om salt så bra. Undvik att salta maten det första året. Var försiktig med buljong och sojasås.
Nitratrika grönsaker bör undvikas första året eftersom nitratet omvandlas till nitrit i kroppen, vilket försämrar syretransporten i barnets blod. Nitratrika grönsaker är; rödbetor, mangold, nässlor, spenat, fänkål,blekselleri.
Ge inte barnet skadad, grön eller liten potatis eftersom den kan innehålla giftet solanin.
I handeln finns färdig barnmat i form av frukt och grönsaksmos men det enklaste och bästa är att laga till puréerna själv.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ni skrev att vid sex månaders ålder kan man ge pureer av olika slag. Vill bara upplysa om att när barnets KINDTÄNDER är helt utvuxna, DÅ, och då först är matsmältningssystemet till 100% redo för mat. Då smakportioner. Ges dessa för tidigt så STRESSAS matsmältningen igång. Vilket, så klart, inte är bra för barnet. Källa: Ann Wigmore.
Vänliga hälsningar Gunilla Sedlacek