lördag 23 februari 2008

Veganism

Veganism kan beskrivas som ett sätt att leva, när man försöker undvika grymhet mot djur och utnyttjande av djur till mat, kläder och andra syften.

• När det gäller maten, innebär det ett uteslutande av alla animaliska produkter; kött, fågel, fisk, ägg, animalisk mjölk, ost, glass, smör m.fl.biprodukter.

• Grymhet mot djur som föds upp för att bli kött är kanske den vanligaste orsaken till att människor väljer att gå över till vegankost.

• Många väljer att äta vegankost för att maten i världen ska räcka till alla människor. Om alla i världen skulle leva som vi gör i Sverige idag, skulle vår planet inte räcka till. Det skulle behövas nästan tio planeter till.

• Miljöskälen är viktiga för många veganer. Djurhållning innebär ökade miljöproblem för jord, vatten, växter, luft och atmosfär.

• Många äter också veganmat för hälsans skull. Man mår så mycket bättre. Dessutom ser maten godare ut. Kött är oestetiskt. Veganmat är vacker och smakar härligt!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Att leva som vegan är att göra tillvaron onödigt komplicerad för sig, anser jag. Själv har jag levt som lakto-vegetarian i 25 år, varav 7 år som vegan. Sedan 1995 är jag emellertid åter allätare.
När det gäller den etiska sidan av saken anser jag numera att ett liv utan dödande faktiskt aldrig existerar. Den som äter måste även döda. Detta är en princip i naturen. Det är en synvilla som veganerna lever med när de påstår att deras mat inte förorsakar dödande av annat liv.
Den viktiga gränsen går enligt min mening inte mellan köttätande och växtkost, utan mellan bra och dålig behandling av djuren. Om veganerna ensamma fått bestämma, hade det inte funnits några djur i vår omgivning eftersom nästan alla djur endast existerar för att på något sätt utnyttjas av oss människor. Veganernas djurvänlighet kan alltså starkt ifrågasättas.
Animalisk kost har alltid varit en del av människans föda. Människans kost är framför allt kulturellt betingad, baserad på de naturgivna förutsättningarna på de platser där människor lever. Det går följaktligen inte att etiskt förkasta en kost som innehåller kött.
Kött med måtta, fisk och massor av grönsaker och frukt är numera min melodi, och jag har aldrig mått så bra som nu!
Under min tid som vegetarian och vegan kände jag mängder av människor som ”späkte” sig med växtkosten, vissa levde faktiskt endast på frukt – äpplen. Men himmel så ofta de var sjuka och infekterade! Och när de var exempelvis förkylda tog det lång tid för dem att bli friska igen.
Vegankosten har endast begränsat värde. Den är fattig på en del näringsämnen och på sikt sker en utarmning såvida man inte aktivt söker upp alla näringsämnen. Alla de veganer jag känt har varit kraftigt underviktiga, ja en del såg riktigt sjuka, tärda, ut. Det som också slog mig var att så många av dem tycktes brottas med psykiska problem, i en del fall även religiösa och filosofiska grubblerier, oftast då knutna till födovalet. Två av dem tog livet av sig.

Anonym sa...

Men hallå snurresprätt! Det är klart att det inte är dödligt eller för den sakens skull farligt att leva som vegan! Hur skulle det kunna vara det? I många delar av världen äter man varken kött eller använder sig av mjölkprodukter...Dalai Lama har aldrig förtärt en endaste liten köttatom och han ser ju sundare ut än de flesta! Tycker man, om man verkligen tänker logiskt, att det är NATURLIGT att vi människor dricker kossornas bröstmjölk som är avsedd för kalvarna?? Alltså...NEJ! Det är inte natutligt och att försvara mjölkkonsumtionen med att vi alltid har druckit mjölk håller inte som argument...Det är så många saker som vi alltid har gjort, men som ändå är fullständigt galna...I många delar av världen tål man inte mjölk...Indien tex...Men våra nordiska och västerländska magar har vant sig viss vid mjölkens innehåll och kan därför bryta ner dess protein etc...Och det är ju iofs inte konstigt att människor i kalla länder tog till mjölken som en näringskälla, eftersom odlingsmöjligheterna är/var begränsade...

Animalisk kost är så mycket mer ofredligt både för jord ocn människa...En slaktad ko eller gris som levt mer eller mindre instängd i ett bås, är inte på ngt sätt sunt att mata sin kropp med...Proteiner? De finns det massor av i baljväxter etc...

Nej, dina argument håller inte och är inte annat än hopkokade...det behöver man ju inte vara Einstein för att räkna ut!

Anonym sa...

Det är nog så att Kloker har rätt i det mesta. Att säga att någonting är naturligt i samband med mänskligt beteende är ju inte särskilt klyftigt; hela den mänskliga kuluren är ju att betrakta som "onatur", detta är ju själva poängen med att vara människa, i annat fall hade vi ju varit "enbart djur". Nej, vi gör nog klokast i att följa förnuftet. Vi äter den kost som finns i de områden där vi lever, så har det alltid varit. Veganerna tänker inte särskilt långt i de etiska frågorna heller. De inbillar sig att de inte dödar liv om de inte äter kött. Men växterna, då! Och alla de levande organismer som stryker med i själva odlingen? I hur många led som helst tar man liv, även som vegan, allting annat är självbedrägeri. Liv kan inte leva utan annat liv, detta är en lag som vi inte kan komma undan.