tisdag 19 februari 2008

Sesam

Sesamfrö är rika på kalk(1160 mg), järn, protein,, vitamin E och B-vitaminer. Även om kalkinnehållet är högt så tar kroppen inte upp allt kalk. För att få större upptag av kalk, bör fröna blötläggas i ljummet vatten över natten innan man använder dem till tex sesammjölk. Det beror på att skalet innehåller mycket fytinsyra och oxalsyra vilket förhindrar upptaget av mineraler.
Sesamfrö kan användas till att göra sesammjölk. 1 dl sesamfrö mixas i 1 minut. Därefter tillsätts 3 dl vatten. Mixa igen. Den vita mjölkliknande drycken kan användas till gröt. Många mixar med 1/2 banan eller blötlagda fikon för att få sötare, fylligare smak. Om man tar mindre mängd vätska får man sesamgrädde. Söta ev med lönnsirap.
Sesam säljs också i form av sesampasta(tahin) som används som pålägg, till hummus eller sås. Halva är en sötsak tillverkad av sesamfrön. Det finns även godis i form av sesamkakor.

Inga kommentarer: