måndag 11 februari 2008
Bovete
Bovete är inte ett sädesslag utan en ört. Den är glutenfri och basbildande. Bovete är proteinrikt, det innehåller över 11 g per 100 gram. Järn och zinkrikt. Innehåller ämnen som både sänker kolesterol och blodsocker. Rik på antioxidanter. Bovete kan lätt groddas, men kräver att man sköljer lite extra noga. Bovete säljs som hela frön, krossat, som flingor och mjöl. När man använder bovete till gröt används antingen hela eller krossade gryn. Mjölet används till pannkakor, blinis(ryska plättar), sås, bakning mm. Flingorna kan användas i mysli. Vanligtvis köper jag hela bovetegryn. jag använder det till gröt, till sallad samt att grodda. Om jag vill ha mjöl så kör jag grynen i en elektrisk kaffekvarn- det smakar godast med färskt mjöl.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar