fredag 22 februari 2008

Veganmat i förskola och skola

Många förskolor och skolor lyssnar på föräldrarnas och barnens önskemål och serverar veganmat. På en del håll fungerar det sämre.
Vad kan man göra för att få bra veganmat i förskola och skola?
Prata med ansvarig för matserveringen. Berätta om vad vegankosten innebär och era önskemål. Ibland hänvisas till skolläkare eller skolsköterska som får skriva ett intyg om att barnet ska få veganmat. Ibland kan man behöva prata med skolans rektor eller kommunens ansvariga politiker om det uppstår problem. På några håll i landet har de föräldrarna till de barn som äter veganmat och vegetarisk mat, bildat en intresseförening på skolan eller i en kommun. Tex Wasaskolans vegoförening. I en sådan förening har man som inriktning att se till att alla barn som så önskar får näringsrik och varierad vegomat. På annat håll är det barn- och ungdomar på en skola som bildar en sådan intresseförening.
När man pratar med den som är ansvarig för skolan matservering kan man gärna ta med recept eller göra en lista på livsmedel som är ok och vilka produkter som ej ingår i vegankost. Allt för att underlätta och undvika missförstånd. Man kan även ta kontakt med Veganföreningen för att få hjälp och råd tex med att prata med matansvariga eller attfå material skickat till skolan.

1 kommentar:

Veganmamma sa...

I min sons förskola varierar de mellan de fyra olika veganska färdigprodukter som ett visst märke tillhandahåller. Eftersom de endast får göra sina inköp från viss leverantör och inte kan/vill laga till något eget. Har lämnat all information/recept som tänkas kan, men de verkar inte vilja göra något mer.