Många som går över till vegankost upplever i början problem med uppblåst mage. Ibland hör man människor säga att de inte tål att äta grönsaker eller bönor pga att de känner sig uppkörda i magen. Här kommer lite tips för att slippa detta.
* Bönor. När man tillreder bönor är det viktigt att de först ligger i blöt tillräckligt länge för att svälla. Ca 10 timmar är lämpligt. Bäst är att blötlägga dem över natten. Häll sedan bort blötläggningsvattnet. Ta nytt vatten. Koka upp. Häll bort även detta. Koka upp i nytt vatten.
* Tugga maten noga. Många har för bråttom när de äter. Ta det lugnt. Tugga och njut.
* Blanda inte för mycket. Undvik att äta frukt och grönsaker i samma måltid. Det ger ofta magproblem.
* Lök och kål kan ge gaser- pröva då istället surkål och syrade grönsaker.De är mer lättsmälta.
* Drick inte läsk, kolsyrat eller sötade drycker. De ger lätt bubbel i magen.
* Var noga med att dricka vatten under dagen.
* Pröva snällbakterier som bla finns i Alpro yoghurt, Proviva och mjölksyrat
*Stress ger magproblem- pröva avslappning
*Tuggummituggande ger ofta problem med uppkördhet
* Undvik socker, sötad mat och sötningsmedel av alla slag. Tarmbakterier producerar gaser av socker.
* Ät flera små måltider under dagen
* Ha inte kläder som sitter åt runt magen
* Mynta, fänkål och anis som te lindrar magbesvären
*Motion är bra- ta en promenad så blir magen lugnare
lördag 9 februari 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar