Socker ger ger tomma kalorier till kroppen, omvandlas till fett och orsakar viktökning. Dessutom leder det till kariesangrepp på tänderna, höjer blodsocker och blodfetter samt ger rubbning av tarmfloran. Undvik alla sötade produkter som läsk, saft, sylt, kakor, kex, godis. Vid bakning kan man dra ner på sockermängden eller ersätta sockret med andra smaksättare. Saffransbullar kan smaksättas med morotssaft. Det både ger färg och sötma. En mjuk kaka kan sötas med mosad banan, äppel - eller apelsinjuice eller blötlagd torkad frukt. Efter ett tid med minskad mängd socker vänjer man sig och vill ha mer naturliga produkter som tex färsk frukt.
Gröt kan få smak av sockerfritt mos( som man gärna gjort själv), russin eller strödadel. Färska eller frysta bär är också gott. Byt ut kakor mot hälsosammare bakverk eller grovt bröd med matigt pålägg. Söta efterrätter mot fruktsallad. Chokladkakan på eftermiddagen mot en frukt eller en skål sojayogurt. Kvällens chipsskål eller lösgodispåse mot en skål nötter.
fredag 1 februari 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar