söndag 13 juli 2008

Om tobak

Förr var det otänkbart att en vegan eller vegetarian rökte. Bland dagens vegomänniskor är det däremot vanligt. Det är märkligt att man som vegan inte är rädd om sig och sin hälsa eller tänker på att vara ett föredöme med god hälsa. Det är bra att visa att man kan leva gott och vara frisk genom att leva som vegan. Det ser ganska sunkigt ut med veganer som äter skräpmat och lever på lösgodis och röker. Dessutom bidrar man till att skapa dålig miljö genom att konsumera tobak, att förorena luften och att skräpa ner på marken med äckliga fimpar.
Rökare löper tredubbel risk att drabbas av diabetes, dessutom risk att utveckla ögonbottenförändringar, få sämre njurfunktion, nedsatt känsel i fötter, hjärtsjukdom, grådaskig hy. Stor risk att få cancer är det största hotet med rökning men även 8 gånger högre risk att drabbas av tandlossning. Dålig sårläkning kan i värsta fall leda till amputation.Det har jag själv sett många exempel på när jag arbetade som sjuksköterska. Då fanns det många patienter som fick amputera en fot, som fortsatte röka och sedan återkom för att amputera benet vid knät och senare vid låret. Sedan återkom de för att amputera nästa ben. De satt i rullstol och skulle hela tiden åka ut till rökrummet för att röka. Inget stopp med självdestruktionen där inte.
Man kan göra mycket roligare saker för rökpengarna. Resa, köpa ett hus eller ge pengarna till världens fattiga och sjuka.

Inga kommentarer: