onsdag 16 juli 2008
Krydda mer
Det finns många kryddor att använda som förhöjer smaken på maten, oavsett om det gäller råa sallader eller varmrätter.
Mina favoriter är basilika, vitlök och chili, men det finns så mycket mer.
Basilika kan man lätt odla själv på fönsterbrädan- den smakar bäst färsk, men kan även användas torkad. Den passar till allt. Det finns många olika sorters basilika tex med kanel och citronsmak. Det är gott att göra sin egen pesto genom att köra basilika, nötter, vitlök och olja i matberedaren.
Persilja. Bäst är den bredbladiga som har mildare smak. Finhacka och strö över allt.
Timjan är gott i soppor eller att finhacka ner i salladsdressingen.
Dill- passar inte bara till potatis. Finhacka och rör ner i sallader, soppor och varmrätter.
Chili får man vara försiktig med så att det inte blir för starkt. Blanda i lite chili i varmrätter av olika slag för att få lite mer sting i rätterna. Gör gärna en örtblandning där chili ingår och rör ner i dressingen.
Vitlök- passar i de flesta rätter.
Kardemumma- gott i bullar men även i varmrätter i indisk stil. Varför inte grovkrossa och blanda ner i vaniljglassen eller sojayoghurt naturell !
Skaffa en örtbok och börja pröva olika örtblandningar!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar