tisdag 13 maj 2008

Varför inte mjölk

Många undrar över varför veganer inte äter mjölkprodukter.Kor dödas inte för att man ska få mjölk, säger många. Men det är just det som sker. För att kon ska kunna producera mjölk krävs att hon blir gravid med en kalv. Det är samma fenomen som med människor. Kvinnor producerar mjölk i brösten då de fött barn. Själva idén är att barnet ska få mjölken att växa upp på. Samma sak med kalven och kons mjölk. Men kalven får bara vistas med sin mamma ko en kort tid. Därefter separeras de och mjölken går istället till mjölkindustrin och oss människor. En ko får bara leva några år- så pass länge hon är produktiv och ger mycket mjölk.Insemineras( dvs tvångsmässigt bli gravid) föda kalv, därefter mjölkning under en tid, sedan en ny kalv för att få upp mängden mjölk igen. Så där fortsätter det tills mjölkmängden anses för liten och kon är trött och slut. Då går kon till slakt. De kalvar som inte ska bli nya mjölkkor går även de till slakt. En mjölkbonde har därför nära kontakt med slakteribilen och mjölkproduktion innebär utnyttjande och lidande.
Men om man struntar i hur djuren har det och tänker på egna hälsan- är det inte nyttigt med mjölk då, undrar många. Protein och kalk finns ju i mjölken.
All mjölk innehåller tillväxthormoner, avsedda för kalvars snabba tillväxt, inte för människor. Många gånger är korna redan gravida igen under mjölkningsperioden vilket innebär att halterna tillväxthormon då är extra höga. Tillväxthormoner tros ha samband med bröst- och prostatacancer.
Komjölk innehåller mättat fett som är kopplat till övervikt, diabets-typ 2, hjärtsjukdom och stroke.
Komjölk innehåller även kasein, ett mjölkprotein som anses ha samband med barnallergier och typ 1 diabetes hos barn.
Komjölk innehåller lactos, mjölksocker, som anses ha samband med äggstockscanccer samt lactos intolerans.
Det spelar ingen roll i dessa sammanhang om mjölken är ekologisk eller inte.
Dessa uppgifter komma från Dr Justine Butler, konsult hos VIVA.

18 kommentarer:

Anonym sa...

ursäkta mig men du skriver nog bara dålig fakta vilket är faktiskt väldigt tråkigt.. om du skulle skriva ren fakta inte bara det negativa så skulle det vara mycket roligare.. För att dricka ko mjölk har inte bara dåliga effekter utan har bra effekter på t.ex. vårat skelett. Och kalvarna blir inte utan mjölk utan får mjölk ända tills de börjar äta gräs och hö av sig själva.

Anonym sa...

Håller faktiskt med "anonym". Det finns bra saker med mjölk också. Själv dricker jag inte heller mjölk (av samma anledning som du), men det skulle vara lite "läsvänligare" om du skrev någon fördel iallafall. Kram

Anonym sa...

22 av 24 livsviktiga näringsämnen finns i mjölk, så kom inte och försök få det att låta som att det är onyttigt! Visst, det första kan jag köpa, men nog kan man hitta farliga ämnen och nackdelar med sojabönor också om man letar tillräckligt länge. Skärpning.

Anonym sa...

Okej, nu är jag supersent ute med att lämna kommentar... Men aja. :)
Anledningen till att hon inte skriver några "fördelar" med att dricka mjölk är den här texten är menad att visa på hur onödigt mjölk är, och hur mycket onödigt lidande det bidrar till.
Och för övrigt så är människan nog det enda djuret som dricker en annan arts modersmjölk. Jag tvivlar på att det är särsklit naturligt och bra.

Anonym sa...

Eller han kanske...

sarin sa...

Jag tycker det var bra skrivet, jag tror att alla redan vet fördelarna med mjölk och att det inte är nödvändigt att nämnas eftersom du inte direkt skriver en faktabok här utan upplyser om vad vi inte vet. Jag var vegan men hade inte råd att vara det längre då jag förlorade jobbet, hamnade nyss i en eldig diskussion med min mor om varför det är fel med mjölk och hamnade på din blogg. Som du sa så är det uppenbart att det stora problemet ligger i utnyttjandet av individen (kon). Ha det bäst, kramers

Marina sa...

Jag tycker att de va bra skrivet. Anledningen till att hon inte skrev några fördelar med att dricka mjölk är för att de förmodligen inte finns några. Bara de att mjölk är ett av de mest allergiframkallande livsmedel talar sitt tydliga språk att detta inte är något som främjar vår hälsa. Sen finns det ett samband mellan benskörhet och hög konsumtion av mjölk. Det är bara att läsa fakta och helst inte då från arlas och mjölkfrämjandets hemsidor :)

Malin sa...

Tjena! Kolla in vad folkhälsoinstitutet säger:
http://www.fhi.se/sv/Handbocker/Uppslagsverk-barn-och-unga/Mjolk---ingen-effekt-pa-benskorhet-/
jätteintressant!

Emil sa...

Ursäkta, men för att vara vegan måste man vara totalt jävla dum i huvudet.

Max sa...

Åh Emil... så konstruktivt, så moget!
Är man dum i huvudet för att man gör uppoffringar för någon annans skuld? För inte vinner man personligen nånting på att vara vegan. Att önska om en bättre värld för båda människor och djur, varför provocerar det dig så mycket?

Malin sa...

själv är jag vegan och jag förstår faktiskt inte riktigt varför jag hela tiden måste försvara min livsstil hela tiden. varför tycker folk att jag är dum i huvudet för att jag, precis som Max sa, försöker få världen bättre genom att inte bara prata utan faktiskt agera? bra artikel tycker jag. ja, jag har faktiskt ibland lite svårt att säga nej till mjölk för att jag tränar aktivt och mjölk är ju det lättaste sättet att få i sig all näring. men även om jag inte dricker mjölk eller inte äter ägg så är det absolut inget onyttigt. eftersom jag bara är 16 år så tror folk jag har noll koll och svälter mig själv och bara har vegan som en "förklädnad". men jag vet faktiskt ingen som lever så nyttigt och ekonomiskt som just jag gör :)
en sak som jag tycker folk ofta glömmer med veganer är att vi inte (oftast iaf) bara låter bli att äta mejeriprdukter och sånt pga etiska skäl, utan oftast är det för hållbar utveckling. alltså rör det inte bara maten vi äter utan jag köper t ex i stort sett bara secondhand och ekologiska materiella varor. tack o hej!

Daniel sa...

Jag verkligen ogillar hur mjökindustrin har lyckats få folk att tro att mjölk är nyttigt! Det är inte nyttigt alls! Det innehåller mängder av hormoner, mättat fett, kolesterol och animaliskt protein - vilket ökar risken för benskörhet! Den mänskliga kroppen kan inte bryta ner animaliskt protein på ett bra sätt, så den bryter ner skeletet för att få vissa ämnen som behövs för att bryta ner det animaliska proteinet. Det är bara att kolla på fakta; de länder som dricker mest mjölk har även flest fall av benskörhet, däribland Sverige!

Anonym sa...

föröutom utnyttjande av djur så är mjölk faktiskt skadligt för människan. för det första är människan det enda däggdjur i hela världen som dricker annan mjölk än sin modersmjölk! varför? alla andra däggdjur klarar sig utmärkt utan någon annan arts modersmjölk, varför skulle inte människan klara det?

mjölkens calcium, som påstås vara så otroligt viktigt för människan, kan bara nyttjas i samverkan med magnesium. men mjölk innehåller väldigt lite magnesium. varifrån tas magnesium då? ja precis, från skelettet.

konstigt nog finns det ett samband med hög mjölkkonsumtion och osteoporos.

googla, informationen finns där ute. bedöm själv.

-christopher

Anonym sa...

Det känns lite som att de i framtida generationer kommer skratta och äcklas åt våran tid då vi käkade dött och drack andra djurs modersmjölk. Eller är det bara jag?

Annika sa...

Allt gott ni hört om mjölk är också propaganda. Tro inte att företag bryr sig om varken djur eller människor, dem berättar vad du vill höra för att tjäna pengar. Vi bor i ett monetärt samhälle, inte ett humant, varför tror ni flretagen är ute efter att hjälpa er?
Kan ni lita på "fakta" framtagen för PR?


http://fof.se/tidning/2006/3/den-svenska-mjolkpropagandan

Anonym sa...

Hahaha bland de roligaste jag har läst på länge lär jag få säga. De där med slakt värkar vara något riktigt hemskt för er, själv tycker jag om att grilla på sommaren, och de där med mjölken ni får ju de att låta som att det farligaste jag kan göra är att dricka ett glas mjölk?!? Asså vafan skärpning nu. Måste veganer ALLTID framstå som ett gäng muppar? Inte så konstigt att ni alltid lär försvara er. (uppvuxen på landet så vet mycket väl att varken ko eller kalv lider)

Anonym sa...

Forks over knifes väldigt intressant dokumentär på netflix och 101 reasons to go vegan på youtube

Anonym sa...

Någon som tror att mättat fett fortfarande är boven till diabetes, stroke, hjärtsjukdom o övervikt alltså, hela texten utstrålar stor okunskap. Trams, idag 2019 vet vi bättre. Ta gärna fram en seriös studie som stödjer denna stora myt. Samt kära veganer, sluta med era kosttillskott från fabrik, så ska vi se hur naturlig hållbar o hälsosam eran kost är. Att människan bara ska leva på växter är lika naturligt som en tiger bara ska leva på morötter. Läs på om biologi om vad människan är skapt för att äta. Absolut inte massa socker el bara från växtriket, gör det o bli sjuk...