fredag 1 februari 2008

Grodda

Grodda kan man lätt göra själv. Det är ett roligt och billigt sätt att få färska grönsaker på bordet. De är rika på vitaminer och värdefulla enzymer. Man kan grodda frön, bönor, ärtor, grönsaker, säd och örter. Vanligast är att grodda alfa-alfafrö. Blötlägg fröna i minst 4 timmar. Skölj bort vattnet. Lägg fröna i groddburk eller glasburk med tunn gaväv eller myggnät i öppningen. Skölj groddarna morgon och kväll. Efter några dagar är de klara- de har då fått små gröna blad.
Grodda linser, bruna, gröna, svarta. Blötlägg över natten/dagen. Skölj på samma sätt som alfagroddarna.
Adzukibönor- grodda som linser.
Bockhornsklöverfrö- grodda som linser.
Rädisfrö, broccolifrö, lökfrö- grodda som alfa-frö.
Solrosfrö( ja, du kan använda skalde solrosfrön) grodda som linser.
Bovete(använd hel bovete) grodda som linser men skölj oftare och mer noggrannt.
Alla dessa kan du grodda och använda direkt i sallad eller som råkost.
Groddar du kikärtor eller sojabönor måste du förvälla dem innan du äter dem eftersom de råa innehåller ett ämne som blockerar upptaget av protein och som kan ge dig magbesvär. Grodda gula ärtor innan du gör ärtsoppa. De kokar på kortare tid och är mer lättsmälta.

1 kommentar:

Unknown sa...

Hej
Vilken jättefin blogg o vad mkt fint jag har hittat när har sökt runt efter hur man gör och om det går att grodda vanliga gula ärtor. Har förstått att det går. Till min fråga som kanske är dum? Men, går det att äta hela ärtan med grodden rå som den är i t ex sallad, eller ska man koka ärtorna först?
Tack så mkt om ni har lust att svara.
MVH Lena