söndag 24 februari 2008

Ät grönsaker från fler botaniska familjer

Karin Bojs rapporterar i DN idag från mötet AAAS i Boston. En av de deltagande forskarna, Henry Thompson, verksam vid Colorado State University, leder ett projekt kallat " Grödor för Hälsa". Hypotesen är att människor behöver äta större variation av grönsaker dvs grönsaker från fler botaniska familjer. Kombinationen av olika kemiska ämnen i grönsaker tros vara det som skyddar oss från cancer, hjärt- kärlsjukdomar och typ 2-diabetes. Många människor äter grönsaker och det är bra, men, alltför ensidigt. I DN:s grafiska bild kan man se växterna indelade efter nakenfröiga, enbladiga och tvåhjärtbladiga. Till enhjärtbladiga hör tex liljeväxter som lök och sparris, till tvåhjärtbladiga; kålväxter som kål, rosväxter som hallon och äpple, bönväxter och gurkväxter. Dessutom potatisväxter som tomat och paprika, flockblomstriga som morot och palsternacka samt ljungväxter som blåbär.
Ett annat av Henry Thompsons projekt är att undersöka den cancerförebyggande effekten av olika sorts torkade bönor.

Inga kommentarer: