lördag 31 januari 2009

Gott med gröt till frukost

Bovetegröt mättar i många timmar. Det är gott och näringsrikt- dessutom helt glutenfritt.
för 4 portioner- ta;
9-10 dl vatten
250 gr hel bovete
150 gr aprikoser i bitar
1-2 msk linfrö
1 bit kanelstång
Skölj först bovete och aprikoser i hett vatten
Häll sedan hett vatten över alla ingredienser. Låt sedan gröten svälla över natten. Värm upp på morgonen och servera med bär och växtmjölk. Det kan vara sojamjölk, havremjölk eller mjölk du gör själv med hjälp av en mixer på cashew eller mandel.

1 kommentar:

Anonym sa...

ett sätt att koka bovete som finns i många slaviska länder är att laga bovetegröt med malet vallmofrö. malen vallmo har jag dock bara kunnat hitta i invandrarbutiker i tyskland och går under namnet hashas (turkiska för vallmo). jag minns inte receptet, men jag brukar först lägga boveten i blöt ett tag och sedan koka med söt växtmjölk och ca 1 msk vallmo till 1 dl okokt bovete. sedan tillsätter jag som ovan upplagda recept olika torkade frukter. för servering passar valnötsolja mkt bra, men andra oljor utan stark smak går fint.
tack för en väldigt fin blogg, roligt att se en veteran som delar med sig av sina kunskaper i det hav av andra av yngre förmågor förda bloggar.