Det är välkänt att vissa infektioner, liksom kroniska sjukdomar, är mer frekventa ju närmare man lever Nord- respektive Sydpolen, något som förknippats med en relativ brist på vitamin D. I tropiska länder är frekvensen av dessa sjukdomar, speciellt influensa, lägst och här anses ingen säsongsvariation finnas. På våra breddgrader debuterar, alternativt återkommer, ett antal sjukdomar med fördel på senvinter/vår, något som förknippats med det faktum att de flesta av oss under vinterhalvåret inte får något nytillskott av vitamin D från solen samtidigt som kroppens vitamin D-depåer halveras var sjätte vecka.
…En allmän profylax med vitamin D har åter föreslagits. Enligt en nyligen publicerad hälsoekonomisk studie (Gant et al 2009), skulle en generell profylax till EU:s befolkning kunna medföra en minskning med cirka 18 procent av den allmänna sjukdomsbördan inom unionen och därtill ge en direkt och indirekt besparing på uppemot 187 miljarder euro.
…Ovan föreslagna kompletterande åtgärder saknar biverkningar och är därtill förhållandevis billiga. En daglig dos på cirka 400 IE räckte till att eliminera engelska sjukan. Kanske kan en tio gånger större dos bidra till att reducera förekomst av infektioner och kroniska sjukdomar.
Stig Bengmark, professor
lördag 21 januari 2012
d-vitamin och influensa
Stig Bengmark skriver i Dagens Medicin
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Jätte intressan. D vitamin är en otrolig vitamin. Kan du hjälpa mig med hela referensen på Gant´s studie, för vill gärna läsa mer
Skicka en kommentar