lördag 2 januari 2010

Se upp för fisk!

En ny studie från Harvard kopplar ett samband mellan omega-3 från fisk och diabetes typ 2. 200 000 vuxna har följts i en studie i över 18 år. Man fann att ju mer fisk eller långkedjad omega-3 fettsyra som människor åt, desto mer ökade risken för diabetes typ 2. De som åt fisk flera gånger i veckan ökade risken med 22 %. Man vet inte ännu vad orsaken är men man har en teori om att toxiner som tex dioxin kan höja glukosnivåerna. Vegetarisk kost minskar risken att utveckla diabetes och vegankost har visat sig vara till hjälp för diabetiker att minska medicineringen eller tom ta bort den helt.
American Journal of clinical Nutrition 90(3): 613-620

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej!
Den 20 januari kl 20.00 börjar ”Landet brunsås” i SVT2, ett program för dig som äter. Varför äter vi svenskar som vi gör? Programledarna Henrik Schyffert, Erik Haag och matskribenten Lotta Lundgren söker efter svaren i vår egen kulturhistoria, i omvärldens influenser och i trenderna som påverkar vad vi ställer fram på middagsbordet. Experter i programmet är Mats-Eric Nilsson och Richard Tellström.
Om du vill titta på programmet i förväg mejla magdalena.lofstrom@svt.se så skickar jag dig en länk där du kan titta. Vänliga hälsningar Magdalena