Det är välkänt att vissa infektioner, liksom kroniska sjukdomar, är mer frekventa ju närmare man lever Nord- respektive Sydpolen, något som förknippats med en relativ brist på vitamin D. I tropiska länder är frekvensen av dessa sjukdomar, speciellt influensa, lägst och här anses ingen säsongsvariation finnas. På våra breddgrader debuterar, alternativt återkommer, ett antal sjukdomar med fördel på senvinter/vår, något som förknippats med det faktum att de flesta av oss under vinterhalvåret inte får något nytillskott av vitamin D från solen samtidigt som kroppens vitamin D-depåer halveras var sjätte vecka.
…En allmän profylax med vitamin D har åter föreslagits. Enligt en nyligen publicerad hälsoekonomisk studie (Gant et al 2009), skulle en generell profylax till EU:s befolkning kunna medföra en minskning med cirka 18 procent av den allmänna sjukdomsbördan inom unionen och därtill ge en direkt och indirekt besparing på uppemot 187 miljarder euro.
…Ovan föreslagna kompletterande åtgärder saknar biverkningar och är därtill förhållandevis billiga. En daglig dos på cirka 400 IE räckte till att eliminera engelska sjukan. Kanske kan en tio gånger större dos bidra till att reducera förekomst av infektioner och kroniska sjukdomar.
Stig Bengmark, professor
lördag 21 januari 2012
d-vitamin och influensa
Antiinflammatorisk kost
Lätt att äta sig sjuk
Knäckebröd, torrmjölk, ost, pizza, stek och coca cola har en sak gemensamt. Alla produkterna innehåller ämnen som misstänks hjälpa till att bereda vägen för flera stora kroniska sjukdomar, anser professor emeritus Stig Bengmark som forskar om matvanornas betydelse för hälsan.
Livsmedel som innehåller mycket AGE/ALE
Mjölkpulver- och ostrika produkter som glass, babymat, pizza, tachos, mesost.
Sädesprodukter: Rostat bröd, knäckebröd, brödskorpa, rice crispis, vissa kakor.
Äggpulver, lecithinpulver.
Coladrycker, kaffe (speciellt mörkrostat), kinesisk soja, balsamvinäger, rostade jordnötter, alkoholdrycker.
Stekt kött och fisk; innehåller tio gånger så mycket som kokt.
(Källa: Stig Bengmark)
AGE betyder Advanced Glycation End Products
ALE betyder Advanced Lipoxidation End Products
Sjukdomar som förknippats med höga halter AGE/ALE i kroppen
Allergi och autoimmuna sjukdomar
Hjärtkärlsjukdomar
Diabetes
Kroniska hormonrubbningar
Kroniska lever-, lung- och njursjukdomar
Tandlossning
Neurologiska sjukdomar, till exempel Alzheimer och Downs syndrom
Skelett- och ledsjukdomar
Glaukom
(Källa Stig Bengmark)
Växter/produkter som är rika på antioxidanter och antiinflammatoriska substanser
Körsbär (anthocyaniner)
chilipeppar (capsaicin)
Kål och broccoli (isothiocyanater)
Gurkmeja (curcumenoider )
sojaböna
Grönt te
Yerbamate
Rabarber
Äpple
Lök
Citrusfrukter
Rödvin
(Källa Stig Bengmark)
Hälsa. När en maräng bakas femtiodubblas ett antal skadliga ämnen, som bara funnits i små mängder i sockret och äggvitan från början. Det är själva upphettningen som ställer till det. På liknande sätt förhåller det sig med många andra livsmedel. Fenomenet kallas marängeffekten: När födoämnen blandas och utsätts för höga temperaturer bildas nya kemiska föreningar. Det handlar om proteiner, som inte har i kroppen att göra och ofta är starkt inflammationsdrivande. De brukar sammanföras under beteckningarna AGE och ALE och kan lagras i kroppen i flera tiotals år.
För mycket AGE/ALE leder till ett högt inflammationsläge i kroppen som i sin tur banar väg för ett stort antal kroniska sjukdomar. Så ser orsakskedjan ut enligt professor emeritus Stig Bengmark, med bostadsadress London och Höganäs.
Han sätter fingret på livsstilens och kostvanornas betydelse för hälsan på ett delvis nytt sätt. Vill vi slippa diabetes, för att ta ett exempel på en kronisk sjukdom som ökar våldsamt över hela världen, är det idé att hålla AGE/ALE-intaget på mattan. Men det kan också gälla många andra sjukdomar, från stroke till allergier.
Problemet är att nästan ingen känner till vad AGE och ALE är för något.
—Inte ens läkarna, säger Stig Bengmark.
Det är dock inget nytt. Dessa ämnen upptäcktes redan för snart hundra år sedan, men inom den medicinska forskningen föll de i glömska tills de började uppmärksammas på nytt från omkring 1990.
Det är väl känt att det bildas transfetter och cancergifter i mat som hårdsteks eller upphettas på annat sätt till höga temperaturer . Men det bildas också AGE och ALE.
—Sådan mat är ofta brunbränd eller svart som sot och sot är egentligen också vad det handlar om. Att äta den maten är som att röka med magen, säger Stig Bengmark.
Livsmedel som enligt honom innehåller stora mängder AGE och ALE är till exempel kinesisk soja, balsamvinäger, coladrycker, brödskorpa, knäckebröd och messmör.
Men det finns också vita varianter av de abnorma proteinerna, som förekommer i olika mejerirodukter,speciellt i mjölkpulver och ost. Och det är extra bekymmersamt, menar Stig Bengmark.
—Världen konsumerar mer och mer mjölkpulver och ost, som är viktiga ingredienser i till exempel snabbmat, färdigmat, välling, godis och glass och många andra vanliga livsmedel.
Stig Bengmark, som var professor i kirurgi vid Lunds universitet fram till 1994, bytte spår när han blev pensionär och ägnar nu sin mesta tid åt att studera sambandet mellan kost och hälsa. Fast det har egentligen alltid intresserat honom, säger han.
—Skillnaden är att nu har jag bättre tid att tränga in både på djupet och bredden.
Under Lundatiden tog han initiativet till hälsodrycken ProViva och var också med och utvecklade produkterna.
—Eftersom vårt immunförsvar till 80 procent är förlagt till tarmen är det lätt att inse att tarmfloran och vad vi äter är väldigt avgörande för hälsan.
Han har också propagerat för mer forskning på gurkmeja. Flera studier visat på dess kraftfullt antiinflammatoriska egenskaper.
Den som vill granska hans teser mer ingående kan gå till decembernumret av Läkartidningen. Där redogör han grundligt för hur han anser att kosten hänger ihop med de kroniska sjukdomarna.
Stig Bengmark tror på paleokostens princip, det vill säga att äta som man gjorde på stenåldern, därför att det är den mat som vi är anpassade till.
Det innebär att han avråder från bröd och alla sorters mejeriprodukter men rekommenderar kött och fisk, nötter, grönsaker och frukt.
Det är viktigt att äta maten i så ursprungligt skick som möjligt. Måste den beredas ska det ske skonsamt. Till exempel bör man inte mikra grönsaker, anser han:
—Grönsaker som tillagas i mikrougn har visat sig förlora 97 procent av sitt antioxidantinnehåll. Det är bättre ångkoka eller woka försiktigt.
Antioxidanterna måste vi vara rädda om, bland annat därför att de kan motverka AGE/ALES skadliga inflytande.
Stig Bengmark lever själv som han lär men han har förståelse för att den stora allmänheten kanske inte hänger med på allt.
—Jag är inte ute för att föra krig. Måttlighet är mitt bästa råd.
söndag 15 januari 2012
Matkasse med veganskt innehåll
www.gronakassen.se
måndag 9 januari 2012
Bolivia blir McDonaldsfritt
http://www.hispanicallyspeakingnews.com/notitas-de-noticias/details/mcdonalds-closes-all-their-restaurants-in-bolivia/12787/