måndag 29 juni 2009

Näringsrik vegankost

En amerikansk undersökning av näringsvärdet i vegankost och traditionell amerikansk kost har visat att de undersökta veganerna hade för låga intag av kalk, jod och vitamin B12. Undersökningen på de som åt traditionell husmanskost( dvs kött, fisk, ägg mm) visade på brister av 7 näringsämnen; kalk, jod, vitamin C, vitamin E, fibrer, folsyra och magnesium.
Undersökningen visade att veganerna hade högre intag av 16 av totalt 19 undersökta näringsämnen. Veganerna fick tillräckligt med protein, 3 gånger mer vitamin C, 3 gånger mer vitamin E och fibrer, dubbelt så mycket av folsyra, magnesium, koppar och mangan. Veganerna åt dubbelt så mycket frukt och dubbelt så mycket grönsaker som husmanskostarna och hälften så mycket mättat fett. 2/3 av alla amerikaner är överviktiga, 11% av veganerna var det. 1/3 av amerikanerna lider av fetma. Ingen av veganerna gjorde det.
Nästa gång någon frågar dig som vegan hur du får i dig B12 så kan du fråga tillbaka- hur får du i dig kalk,jod,C,E,folsyra,magnesium och fibrer.
European Journal of Clinical Nutrition 57(August 2003):947.
USDA. Food and Nutrient Intakes by Individuals in the United States, by Region, 1994-96.
World Health Organization Technical Report Series 916. Diet, Nutrition and the Prevention of Chronic Diseases. 2003.

Inga kommentarer: