fredag 28 november 2008

Mat till första advent

Fransk couscous
1 röd lök
1 vitlöksklyfta
10 skivade oliver
5 soltorkade tomater
1 msk pinjenötter
2 dl couscous
4 dl buljong
1 tsk olivolja
Fräs löken i olja.
Koka uppbuljongen, vispa i couscous. Sätt på locket och dra kastrullen åt sida så att allt får dra i 5 minuter. Rör i övriga ingredienser.

Vitlöksmarinerade vita bönor
1 ask stora vita bönor
1 rödlök- finhackad
2 vitlöksklyftor
1 msk lime + finrivet skal av lime
2 msk olivolja
1 msk tomatpuré
1 tsk chilisås
Fräs lök och vitlök. Blanda allt

Algfrestelse
2 hackade lökar
5 strimlade potatisar
3 dl buljong+ 1/2 ask mjuk sojaost eller 4-5 msk Tartex
alger eller 1 msk algkrydda
Varva allt i en form. Baka i 200 grader i 30 minuter i ugnen

Haricots vertssallad

100 gr haricots vert- förväll några minuter
1 silverlök eller rödlök- finhackad
2 tärnade tomater
10 oliver
dressing
Blanda allt

Bönpålägg
1 ask bönor(kidney eller vita bönor)
1 lök- finhackad
1 msk chutney
1 msk kapris
Kör allt i marberedare. Tillsätt lite olivolja eller buljong för att få pålägget lösare.

Grönkålssoppa

3-4 potatis i bitar
2 morötter- i bitar
1 lök- tärnad
6-7 grönkålskvistar
1,5 dl buljong
koka allt mjukt i 5-10 minuter. Mixa allt

Inga kommentarer: