tisdag 31 mars 2009

Veganmat i skolan

Någon av de närmast kommande tisdagarna, kommer Skolministeriet,UR, på P1, ta upp frågan om veganmat i skolan. Journalisten Therese Jacobsson ställer frågan varför det är så stora skillnader på möjligheten att få veganmat. Det finns ingen gemensam regel eller lag om rätten till att få mat som överensstämmer med  elevers religion eller etiska övertygelser. Skolläkare, skolsköterskor,rektorer, måltidsansvariga- alla har de olika uppfattning om vad de tycker om veganmat och det är deras uppfattningar som avgör om en elev får veganmat eller ej i skolan. Det spelar ingen roll om eleven har ätit denna kost hela sitt liv eller om elevens familj har ätit den i generationer. Skolans uppfattning är det som gäller. Ändå betalar alla föräldrar, dvs även veganföräldrar, skatt som ska gå till kostnader för skolmaten. Hur absurt är det inte att veganfamiljens skolmatpengar  går till köttbullar och att deras barn får vara utan en proteinrik varmrätt och istället bara får potatis och knäckebröd.

3 kommentarer:

Moa sa...

Är ju verkligen knäppt att många veganer inte får veganmat i skolan. Allergiker får ju mat som är bra anpassad till deras speciella behov, då borde ju veganer också få det! Som tur var så var det inga större problem att få vegankost för mig, vilket jag är väldigt tacksam för :) Men är helt absurt att det ska vara upp till skolan att bestämma om man ska få den mat man behöver.

Anonym sa...

Hur få en förändring?

Den manliga stödpatrullen har förnedrats tillräckligt. Ständigt omge bimbon med sitt skyddande staket och hela tiden noggrant inpränta i henne exakt vad hon skall säga. Bara pys nu, ta timeout. Det där får du klara ut själv, lilla vän. Det är du som är partiledare.

För övrigt anser jag:

SVERIGE UT UR EU!

Matilda sa...

Ville bara kommentera här för att visa att jag finns.
Är en finlandssvensk 19 årig tjej som är vegan sen ett år tillbaka.