måndag 23 juni 2008

Vegan på Gotland


Det är inte lätt att vara vegan på Gotland om man vill äta ute på stan eller söker lite extra festliga livsmedel. Butikerna ute på ön är små och har ett ganska tråkigt och begränsat sortiment av frukt, grönt, veganska torrvaror och frysta produkter. Många ställen håller dessutom stängt trots att det är mitt i semestertider. I Klintehamn var tex Grillkiosken/pizzerian stängd på dagen på Midsommarafton. I Tofta fanns pizzeria som var öppen men där hade man mjölk i degen! Campingrestaurangen hade bara en rätt, vilken var animalisk och strandcaféet hade överhuvud taget inte öppet. Det man kan hitta när man åker omkring på ön är goda surdegsbröd i lokala bagerier,frukt och grönsaker som säljs i gårdsbutiker, Oatlyglass i kiosker( tex i kiosken vid Hoburgen). I Visby finns några ställen som serverar falafel, pizza och grönsaksrätter. Man bör därför bo på så sätt att man själv kan medföra proviant och själv laga till den i ett kök. Vilken tur att vi hade ett rejält förråd med bönor, tofu,ärtmajonäs,Tartex,sojayoghurt, sojamjölk, nötter.
På båten till och från Gotland behöver man också ha matsäck. Det är svårt att hitta något veganskt även där.
Det är emellertid otroligt vackert på Gotland så att man mår riktigt gott i själen. Hav och himmel, sol och strand. Blommande växter, fågelliv och vackra stenar. Vi plockade med oss pampig fläder som ska förvandlas till flädersaft.

1 kommentar:

Vegosessan sa...

Gotland får ju ta sig i kragen & bli roligare! Där är så fint & dialekten är ju SÅÅ härlig.